روز جهانی بریل – همه چیز درباره نابینایی (قسمت اول)

روز جهانی بریل – همه چیز درباره نابینایی

قسمت اول

هر ساله در تاریخ 4 ژانویه روز جهانی بریل را گرامی میدارند زیرا روز تولد لوئیس بریل، مخترع بریل است! لوئیس در سال 1809 در فرانسه متولد شد. او پس از حادثه ای در دوران کودکی نابینا شد و به سرعت به شیوه‌ی جدید زندگی اش تسلط یافت. هنگامی که او فقط 15 سال داشت، سیستمی را که امروزه به عنوان بریل شناخته می شود، براساس سیستم نوشتاری توسعه یافته توسط چارلز باربری ، ایجاد کرد. در طول سالیان، بریل سعی کرد که خواندن را برای نابینایان آسان تر کند و نتیجه تلاش های او امروزه در سراسر دنیا استفاده می شود!

 

روز جهانی بریل، به منظور یادآوری اهمیت دسترسی و استقلال افراد نابینا است. واقعیت این است که بسیاری از موسسات روزمره - رستوران ها، بانک ها، بیمارستان ها – به منو ، بیانیه ها و صورتحساب های بریل مجهز نیستند. به این معنی است که افراد مبتلا به نابینایی یا اختلال بینایی آزادی انتخاب را ندارند .
روز جهانی بریل، اطلاع رسانی درمورد این امر است که همه افراد صرف نظر از توانایی ها و ویژگی هایی که دارند مستحق استفاده از امکانات و خدمات هستند.


همه چیز درباره نابینایی

نابینایی چیست؟

نابینایی به معنای ناتوانی در دیدن هر چیزی، حتی نور است. درجات نابینایی متفاوت است ممکن است افراد تنها دید محدود در تشخیص شکل اشیاء را داشته باشند . نابینایی کامل به این معنی است که فرد اصلا نمیتواند ببینید و در تاریکی مطلق به سر میبرد.

گاهی نابینایی به صورت ناگهانی رخ می دهد در این حالت مراجعه فوری به پزشک و درمان سریع می تواند شانس فرد را برای بهبود بینایی افزایش دهد. در این موارد درمان ممکن است به صورت جراحی و یا استفاده از دارو باشد.

نشانه های ضعف بینایی شامل موارد زیر است:

 دید مه آلود
ناتوانی در دیدن اشکال
دیدن سایه ای از اشکال
دید تونلی


علائم نابینایی در نوزادان

سیستم دیداری نوزاد در رحم مادر شروع به رشد می کند و این روند کامل شدن تا حدود 2 سالگی ادامه می یابد. کودک 6 تا 8 هفته ای باید بتواند چشم خود را بر روی یک شیء ثابت کند و حرکاتش را دنبال کند. در 4 ماهگی، چشمان او باید به درستی در توازن با یکدیگر باشند.
علائم اختلال بینایی در کودکان می تواند شامل موارد زیر باشد:
مالیدن مداوم چشم
حساسیت شدید به نور
تمرکز ضعیف
قرمزی مزمن چشم
تغییر رنگ
تغییر رنگ مردمک چشم از سیاه به سفید
ردیابی ضعیف بصری

نا متوازن بودن چشم ها


دلایل نابینایی چیست؟

بیماری های چشمی زیر می تواند باعث نابینایی شود:

  • گلوکوم به چهار حالت مختلف چشم برمیگردد که می تواند به آن بخش از عصب بینایی شما آسیب برساند که اطلاعات بصری را از چشم شما به مغز منتقل می کند.
  • دژنراسیون ماکولا بخشی از چشم شما را از بین می برد که شما را قادر می سازد جزئیات را ببینید. این مشکل معمولا در افراد مسن شایع است.
  • آب مروارید میتواند باعث ایجاد دید ابری چشم شود. این عارضه نیز در افراد مسن بیشتر مشاهده می شود.
  • تنبلی چشم می تواند دیدن جزئیات را با مشکل روبرو کند و همچنین در صورت عدم درمان، میتواند منجر به از دست دادن بینایی شود.
  • التهاب عصب بینایی(Optic neuritis) می تواند باعث از دست دادن بینایی به صورتی دائمی یا موقت شود.
  • بیماری RP (Retinitis pigmentosa) به آسیب شبکیه اشاره دارد. این بیماری با کاهش دید شب شروع شده و منجر به شب کوری و درنهایت نیمه نابینايی و نابینايی میشود.
  • تومورهای ایجاد شده بر روی شبکیه و یا عصب بینایی میتواند بر روی دید اثر گذاشته و باعث نابینایی شود.
  • اگر به دیابت یا سکته مغزی دچار هستید، نابینایی یک عارضه بالقوه است. نقص های مادرزادی و عوارض ناشی از جراحی های چشم نیز علل شایع دیگری برای نابینایی هستند.

علل نابینایی در نوزادان

شرایط زیر ممکن است باعث آسیب دیدگی یا نابینایی در نوزادان شود:

بیماری های مادرزادی

عفونت های مادرزادی یا اکتسابی

آب مروارید

گلوکوم مادرزادی

انحراف چشم(استرابیسم) و افتادگی پلک(ptosis)

(دو مورد فوق باعث آمبلیوپی یا تنبلی یک چشم و به ندرت دو چشم می شوند)

بی توجهی به تکامل دید نوزادان و تاخیر در توسعه سیستم دیداری آن ها


چه افرادی در معرض خطر نابینایی هستند؟

افراد مبتلا به بیماری های چشم، مانند دژنراسیون ماکولا و گلوکوم
افراد مبتلا به دیابت
افراد مبتلا به سکته مغزی
بیماران جراحی چشم
افرادی که با وسیله های تیز یا مواد شیمیایی سمی کار می کنند
نوزادان نارس


چگونه نابینایی را تشخيص دهیم؟

معاینه کامل چشم توسط یک متخصص اپتومتری کمک می کند تا علت کوری یا ضعف دید شما تعیین شود. چشم پزشک شما، با انجام معایناتی وضوح دید ، عملکرد ماهیچه های چشم و نحوه واکنش مردمک به نور را مشخص می کند. آنها سلامت کلی چشم شما را با استفاده از یک لامپ فشرده بررسی می کنند که یک میکروسکوپ کم توان است و با نور شدید همراه است.


تشخیص نابینایی در نوزادان

پزشک متخصص اطفال مدت کوتاهی پس از تولد، کودک شما را برای بررسی مشکلات چشمی معاینه خواهد کرد. در 6 ماهگی، شما باید کودک خود را برای معاینه دید، تمرکز و هماهنگی چشم ها نزد یک چشم پزشک یا متخصص اطفال ببرید. دکتر به ساختار چشم کودک شما نگاه خواهد کرد و متوجه میشود  که آیا او می تواند نور و یا رنگ های مختلف را دنبال کند.


ضعف بینایی چگونه درمان می شود؟

در برخی موارد اختلال بینایی با به کارگیری یک یا چند مورد از موارد زیر می تواند به بهبود بینایی شما کمک کند:
استفاده از عینک طبی
استفاده از لنزهای تماسی
انجام عمل جراحی
مصرف دارو

اگر فرد دچار محدودیت دید غیرقابل تصحیح شد، پزشک راهنمایی های لازم را جهت انجام فعالیت های روزمره با توجه به شرایط جدید فرد انجام می دهد. برای مثال، استفاده از یک ذره بین برای خواندن، افزایش اندازه متن در رایانه و استفاده از ساعت ها و کتاب های صوتی می تواند کمک کننده باشد.
اما نابینای کامل نیاز به زندگی در راه جدید و یادگیری مهارت های جدید دارد. به عنوان مثال، فرد نابینا ممکن است نیاز به یادگیری نحوه:
خواندن بریل
استفاده از یک سگ راهنما
سازماندهی منزل به منظور دسترسی آسان تر به اشیا


چشم انداز دراز مدت برای بازگرداندن بینایی چیست؟

درمان پیشگیرانه و سریع بهترین راه برای بازگرداندن بینایی است. آب مروارید می تواند به طور موثر با جراحی درمان شود و لزوما به نابینایی منجر نمیشود. تشخیص و درمان اولیه در مورد گلوکوم و دژنراسیون ماکولا نیز به کاهش احتمال از دست رفتن بینایی کمک میکند.


چگونه می توان از نابینایی جلوگیری کرد؟

برای تشخیص بیماری های چشم و کمک به جلوگیری از نابینایی،معاینات منظم چشم را انجام دهید. اگر برخی از بیماری های چشمی، مانند گلوکوم تشخیص داده شود، درمان با دارو می تواند به جلوگیری از نابینایی کمک کند.