نکات مهم در استفاده ازلنزهای تماسی

نکات مهم در استفاده ازلنزهای تماسی

بازدید کنندگان محترم :

با توجه به ایام نوروز و احتمال استفاده بیشتر از لنزهای تماسی ، نکات زیر می تواند به حفظ بهداشت و سلامت چشمان شما کمک کند:

نکات مهم در استفاده از لنزهای تماسی نرم

لنز های تماسی به 2 گروه اصلی نرم و سخت تقسیم میشوند . لنز های تماسی نرم از نوعی پلیمر پلاستیک ساخته میشوند و در ترکیب خود دارای درصدی آب میبا شند. برای استفاده از لنز پیش از هر چیز به پزشک یا اپتومتریستی مراجعه کنید که خدمات کامل ارائه میدهد . در این صورت چشمان شما کامل معاینه میشود . تاثیر لنز بر دید شما سنجیده میشود . شما پس از دریافت لنز و مایع مخصوص شستشوی لنز با روش استفاده و مراقبت از لنز آشنا میشوید و از تاریخ های مراجعه بعدی به پزشک آگاه می شوید در استفاده از لنزتماسی نرم بایستی به نکات زیر توجه فرمایید:

نکات قبل از گذاشتن لنز

* همیشه قبل از برداشتن , تعویض کردن و یا تمیز کردن لنز ها دستتان را با آب و صابون مایع بشویید . توجه داشته باشید که زمان شستن دست ها حداقل باید 30 ثانیه به طول انجامد تا تمامی آلودگی های آن پاک شود.

*هیچ گاه لنز را با ناخن برندارید ناخن های خود را کوتاه نگه دارید و یا حداقل ناخن انگشتی را که برای گذاشتن لنز استفاده میکنید کوتاه کنید تا از خراش یا لب پر شدن لنزجلوگیری شود و هم در حین گذاشتن لنز در داخل چشم به سطح قرنیه چشم آسیبی نرسد. ناخن محل تجمع انواع میکروب هاست و به راحتی میتواند به لنز و از طریق لنز به چشم منتقل شود بنابراین اگر ناخن خود را کوتاه نگه نمی دارید حداقل آن را با یک مسواک تمیز کنید تا ریسک آلودگی لنز به حداقل ممکن برسد.

*بعد از شستن دست ها , جهت خشک کردن از دستمال یا حوله بدون پرز استفاده کنید چرا که پرز میتواند از طریق دست به لنز منتقل شود و بعد از قرار گرفتن لنز روی چشم باعث عدم تحمل لنز شود.

*پیش از هر بار استفاده لنزهای خود رابه دقت بررسی نمایید که آسیب ندیده باشد هرگونه آسیبی حتی کوچک لنز را غیر قابل استفاده می نماید.

*هنگام تمیز کردن , گذاشتن یا برداشتن لنزها همواره حوله تمیزی زیر دست خود و وسایل قرار دهید تا در صورت افتادن , لنز گم یا آلوده نشود و مجددا پس از شست وشو با محلول قابل استفاده باشد در غیر این صورت اگر لنز هر جای دیگری بیافتد قابل استفاده مجدد نمی باشد.

*مراقب باشید که جا لنزی حاوی محلول , در پوش باز جا لنزی , مایع لنز و در پوش آن با جای آلوده یا دستان آلوده تماس نیابد و از قرار دادن این وسایل در دستشویی خودداری کنید.

*در پوش مایع لنز را پس از هر بار استفاده ببندید .

نکاتی در مورد گذاشتن لنز :

*احساس ترس شما از گذاشتن لنز در اوایل کاملا طبیعی میباشد به سرعت و با آشنا شدن شما با نحوه گذاشتن لنز این ترس از بین میرود .

*نحوه قرار دادن لنز در چشم ها :

1)لنز را روی انگشت نشانه در حالیکه تقعر آن رو به بالا باشد قرار دهید .

2)به کمک دست دیگر پلک بالا را به سمت بالا کشیده وچشم را باز نگه دارید.

3)پلک پایین را با همان دستی که لنز را نگه داشته اید پایین بکشید.

4)در حالیکه بالا را نگاه میکنید لنز را روی سفیدی چشم قرار دهید.

5)ابتدا پلک بالایی و سپس پلک پایینی را رها کرده چشم ها را به آرامی ببندید و برای جایگزینی درست لنز چندین بار پلک بزنید.

*برای در مرکز قرار گرفتن لنز یکی از روشهای زیر را عمل کنید :

پلکهایتان را ببندید و به آرامی لنز را به سمت محل مناسب در پلک بسته ماساژ دهید . یا با استفاده از فشار انگشت روی لبه پلک بالا یا پایین به آرامی لنز از مرکز خارج شده را در حالیکه چشمتان باز است حرکت دهید .

*اگر لنز در محل صحیح است و شما همچنان تار میبینید یا راحت نیستید آن را بردارید و دنبال موارد زیر بگردید :

1) ممکن است لنز کثیف باشد که می توانید آن را از چشم خارج کرده مجددا شستشو دهید و در چشم بگذارید.

2) ممکن است لوازم آرایش یا چربی روی لنزباشد . لنز را دور بیندازید و یک لنز جدید جا بگذارید

3) ممکن است لنز مربوط به چشم دیگر شما باشد که بایستی جا به جا شوند.

4) ممکن است لنز پشت و رو باشدو راحتی کمتری نسبت به همیشه داشته باشید لنز را در آورده و آنرا بهجهت اصلی خود بازگردانید و در چشم قرار دهید.

*اگر یک لنز به چشم شما چسبیده و حرکت ندارد ممکن است برای شما محلول روان کننده یا مرطوب کننده توسط اپتومتریست تجویز شود به این ترتیب شما می توانید لنزهایتان را در حالیکه داخل چشم است مرطوب کنید که راحت تر باشد . فقط چند قطره استفاده کنید و صبر کنید تا لنز ها شروع به حرکت آزادانه در چشم شما بکنند .

نحوه برداشتن لنز از چشم :

روش نیشگون pinch method (دو انگشتی)

1)دستان خود را خوب بشویید و کاملا خشک کنید

2)در حالیکه بالا را نگاه میکنید پلک پایین را کاملا به سمت پایین بکشید

3)لنز را به آرامی به سمت سفیدی چشم پایین بکشید

4)در حالیکه لنز را به آرامی بین انگشت شست و نشانه نگه داشته اید از چشم در آورید

5)با دقت لنز را درون جا لنزی حاوی محلول شستشوی تازه بگذارید.

*اگر چه لنز ها اصلاح کننده دید شما هستند عینک یک پشتوانه حیاتی برای همه استفاده کننده گان از لنز های تماسی است.

*پیش از استفاده از هر قطره چشمی نظر پزشک متخصص خود را بپرسید.

*بعضی از دارو ها مانند : ضد حساسیت ها , دکونژستانها (باز کننده های بینی و سینه ) ادرار آورها , شل کننده های عضلانی و آرام بخش ها ممکن است ایجاد خشکی چشم کرده و آگاهی لنز را افزایش دهد یا موجب تاری دید شود .

*اگر مواد شیمیایی به چشمان شما پاشیده شد :بلافاصله چشمان خود را با آب شستشو دهید و بی درنگ با پزشک متخصص چشم خود تماس بگیرید یا به بخش تصادفات نزدیکترین بیمارستان بروید.

*کسانی که ضد بارداریهای دهانی مصرف می کنند ممکن است تغییراتی در بینایی یا تحمل لنزشان ایجاد شود.

*از پزشک خود در مورد استفاده از لنز هنگام شناکردن و سایر ورزش های آبی سوال کنید . در معرض آب قرار گرفتن لنز در هنگام شنا یا وان آب داغ می تواند خطر عفونت چشم از میکروارگانیسم ها را افزایش دهد .

*از همه بخارهای مضر و تحریک کننده و گاز ها در طول استفاده از لنز پرهیز کنید .

*اگر مشکلی از قبیل قرمزی یا التهاب یا تاری دید را تجربه کرده اید فورا لنز هایتان را در آورید و با دکتر خود تماس بگیرید .

*همیشه یک عینک در دسترس داشته باشید.

وقتی لنز داخل چشم است :

*هنگامی که لنز روزانه در چشم شماست هیچگاه نخوابید .

*قبل از شنا یا حمام لنزها را از چشم خارج کنید . برای شنا می توانید از لنز های یک روزه و عینک شنا یا عینک شنا نمره دار استفاده کنید و پس از اتمام شنا لنز ها را از چشم خارج کرده و بیاندازید.

*هنگامی که لنز در چشم شماست چشم خود را به سختی مالش ندهید و برای استفاده از سشوار و اسپری جهت آرایش مو ها چشمان خود را ببندید.

*هنگامی که لنز در چشم شماست از ریختن هر نوع قطره به غیر از نرمال سالین . قطره های مرطوب کننده و تمیز کننده مخصوص لنز که اپتومتریست به شما توصیه میکند خودداری کند زیرا مواد شیمیائی قطره ها موجب بوجود آمدن رسوبات بر روی لنز میگردد.

علائمی که باید مراقب آن ها بوده و در صورت مشاهده با اپتومتریست خود تماس بگیرید :

*جهت معاینه چشمان خود و حفظ سلامت آن ها در فواصل زمانی منظم و همچنین در صورت بروز هرگونه عارضه چشمی فورا به چشم پزشک یا اپتومتریست مراجعه نمایید.

1)التهاب , قرمزی , خارش و سوزش چشم به مدت طولانی پس از برداشتن یا در حین استفاده لنز

2)احساس درد در چشم و اطراف آن و بدتر شدن آن به مرور زمان

3)تشدید حساسیت به نور

4)دید تار و در هم ریخته

5)اشک ریزش شدید و خشکی چشم

6)احساس جسم خارجی

7)عفونت شدید محفظه قدامی چشم و هرگونه عفونت فعال قرنیه

8)هایپوستیستای (کاهش حساسیت)قرنیه

9)واکنش های آلرژیک که ممکن است توسط لنز یا محلول شستشوی لنز ایجاد شود

10)هر گونه بیماری , زخم و یا حالت غیر عادی که قرنیه , شبکیه و پلک ها را تحت تاثیر قرار میدهد

*طبق توصیه های اپتومتریست یا چشم پزشک لنزها را به دقت تمیز کنید .شستن لنز ها حداقل 90% از باکتری های روی لنز را از بین میبرد و بهترین زمان برای این کار بلافاصله بعد از در آوردن لنز هاست . برای تمیز کردن لنز ها از محلول مخصوص شست و شو و ضد عفونی کردن لنز استفاده کنید . ابتدا لنز را در کف دست خود قرار داده مقداری مایع لنز روی آن ریخته و با انگشت به نرمی به صورت رفت و برگشت ماساژ دهید. دقت کنید حرکت دورانی میتواند باعث پاره شدن لنز شود، پس از ماساژ لنز به این صورت خودداری کنید. وقتی لنز را از چشم در آورده اید و میخواهید به جا لنزی برگردانید جا لنزی را با مایع لنز پر کنید تا جایی که لنز در آن غوطه ور باشد ولی دقت کنید میزان آن به گونه ای نباشد که لنز به در جا لنزی بچسبد و خشک شود چرا که در این صورت دیگر قابل استفاده نمی باشد .

*لنز ها را در جا لنزی مناسب بگذارید و 30 روز یکبار جا لنزی را عوض کنید پس از هر بار استفاده جا لنزی را تمیز کنیدو آن را بین دو شست وشو خشک کنید و درش را باز نگذارید.

*هرگز لنزها را در دهان نگذارید و آن را با بزاق خیس نکنید چرا که بزاق دهان سرشار از باکتری بوده و یک منبع آلودگی احتمالی به شمار میرود.

*آب شیر را بدون میکروب و آلودگی فرض نکنید لنز های خود را در این آب نشویید و لنز یا محفظه لنز خود را در این آب قرار ندهیدچرا که در این صورت احتمال کراتیت آکانتامیبایی که یک عارضه جدی عفونت قرنیه است وجود دارد.

*هیچگاه از لنز یا جا لنزی فرد دیگری استفاده نکنید لنز های تماسی برای همه افراد انتخاب درستی تلقی نمی شود.

*پس از هر بار استفاده محلول داخل جا لنزی را عوض کنید و در صورت استفاده از لنز, این کار را دوروز یکبار انجام دهید فقط از محلول های تازه برای نگهداری لنز خود استفاده کنید و هیچگاه آن را رقیق نکنید از مایع سرم برای نگهداری و یا ضدعفونی لنز ها استفاده نکنید .

*نکته مهم : بر روی وکیوم لنز تاریخ تولید و انقضاء حک شده است این تاریخ صرفا تا زمان بسته بودن وکیوم است. مثلا در یک لنز فصلی ممکن است انقضاء لنز 3 سال پس از تولید باشد ولی شما بعد از باز کردن لنز می توانید از لنز یک فصل استفاده کنید و اگر زمان این یک فصل گذشت چه استفاده کرده باشید و چه نکرده باشید باید مجددا لنز نو تهیه فرمایید.

*لنز ها به هیچ وجه عفونت زا نمی باشند بلکه تنها به علت عدم رعایت بهداشت و استفاده نا درست از لنز ها این مشکلات بوجود می آید.

*عواملی که احتمال شکل گیری رسوبات ناشی از اشک چشم بر روی لنز را به صفر می رساند یکی تعویض مکرر و دیگری رعایت اصول بهداشتی و ضد عفونی کردن لنز ها ست. وقتی رسوبات به صفر برسند دیگر ممانعتی برای رسیدن اکسیژن به سطح قرنیه وجود ندارد .

*مواد سازنده لنز با بافت بدن سازگار بوده و اجازه عبور اکسیژن را به سطح قرنیه میدهند . این مواد حساسیت زا نمی باشند .

*لنز تنها در جلو چشم قرار می گیرد و پشت چشم گم نمیشود ممکن است زیر پلک برود ولی ملتحمه چشم که به سطح داخلی پلک متصل است اجازه نمیدهد لنز به پشت چشم وارد شود.

*هنگام حرکات ورزشی سریع لنز از چشم بیرون نمی افتد نیرویی لنز را در چشم نگه می دارد که به قطر لنز بستگی دارد .

*لنز ها نسبت به عینک مزایای بسیاری دارد :

1)بطور مستقیم با قرار گرفتن روی چشم سبب اصلاح بینایی میشوند در صورتیکه عینک 1-2 سانتی متر با چشم فاصله دارد .

2)لنز دامنه دید وسیع تری دارد , با چشم حرکت میکند , بخار نمیگیرد و نمیافتد

3)در طی فعالیت های فیزیکی نمیشکندو باران روی آن تاثیر نمیگذارد

4)در فعالیت های ورزشی دید بسیار بهتری نسبت به عینک فراهم میسازد .

نکاتی مهم در مورد لنزها:

*لنز و جا لنزی وسایل شخصی شما هستند و هرگز نباید آن ها را به اشتراک بگذارید .

*در هر سنی میتوان از لنز استفاده کرد تنها محدودیت استفاده از لنز عدم اصلاح دید میباشد .

*لنز ها از نظرزمان استفاده اقسام مختلفی دارند برخی روزانه هستند و باید پس از یک روز دور انداخته شوند هرگز لنز های روزانه را در طول شب استفاده نکنیدبا انجام این کار چشمان شما از اکسیژن محروم شده و قدرت مقابله با عفونت کم میشود .

*لنز های تماسی رنگی هم با نمره وجود دارند هم بدون نمره و اصول بهداشتی باید در مورد هر دو نمونه رعایت شود و هر دوباید توسط معاینه کننده تجویز گردد.

*کسانی که آستیگمات دارند نیز میتوانند از لنز استفاده کنند .

*از لنز های سیلیکون هیدروژل اکسیژن بیشتری عبور میکند .

*پیش از مصرف مجدد لنزها بایستی آن ها را تمیز و ضد عفونی کنید . زیرا جرم های بیماری زا و موادی مانند پروتئین و کلسیم و چربی که به طور معمول در اشک چشم هستند بر سطح لنز ها قرار میگیرند و علاوه بر ایجاد ناراحتی در چشم ها می توانند ایجاد آلرژی یا عفونت کنند .

* به تاریخ انقضای درج شده روی بطری محلول توجه کنید و بیش از مدت توصیه شده از آن استفاده نکنید.

*خطر زخم قرنیه در بین استفاده کنندگان لنز های تماسی که سیگار میکشند 3 تا 8 برابر بیش از افراد غیر سیگاری است خطر کلی زخم قرنیه می تواند با پیروی دقیق از دستورات بهداشتی کم شود .

*لنزهای تماسی جاذب اشعه ماورا بنفش جایگزین برای هرگونه عینک مثل عینک های محافظتی , عینک جوشکاری یا عینک آفتابی نیست . زیرا لنز ها به طور کامل چشم و ناحیه اطراف را پوشش نمیدهد و شما باید به استفاده از عینکهای جاذب اشعه ماورا بنفش همانطور که توصیه شده است ادامه دهید.

*جهت سازگاری بیشتر روز اول 2 الی 4 ساعت لنز را داخل چشم بگذارید و به مرور زمان استفاده اضافه کنید با این کار براحتی می توانید در ساعات بیداری از لنز هایتان استفاده کنید.

** البته باید دقت داشته باشید کیفیت دید و راحتی شما در ساعات اولیه بسیار بالاتر از ساعات انتهایی روز می باشد چرا که محتوای آب لنز کاهش می یابد شما می توانید از قطره های مرطوب کننده مخصوص لنز استفاده کنید.

*برای ضد عفونی و تمیز کردن لنزها از موادی استفاده کنید که اپتومتریست یا چشم پزشک به شما توصیه کرده است محلول های نمکی و قطره های مرطوب کننده دارای خاصیت ضد عفونی کنندگی نمی باشند.

*نباید سر بطری مخصوص مایع لنز با لنز و چشم شماتماس پیدا کند چرا که در این صورت امکان آسیب و آلودگی چشم بالا می رود.

*در هنگام مسافرت محلول ضد عفونی را از بسته بندی استاندارد خود جهت ریختن در ظرف کوچکتر خارج نکنید این امر احتمال غیر استریل شدن محلول و نهایتا عفونت چشم را افزایش میدهد .