مطلب روز، روز دیابت (دیابت و چشم)

به مناسبت روز جهانی دیابت

دیابت و عوارض چشمی آن


 

 

عوارض چشمی دیابت قابل پیشگیری هستند به شرط اینکه: - بیماری دیابت زود تشخیص داده شود.

- عوارض چشمی آن در مراحل اولیه تشخیص داده شود.

- به محض تشخیص دیابت از نظر بررسی عوارض چشمی معاینه شوید. - قند خون شما به خوبی کنترل شود.

- معاینات دوره ای چشم را به صورت منظم انجام دهید.

- به پزشک و مرکز مربوطه که امکانات تشخیص و درمان این بیماری را دارند مراجعه کنید.

- سبک زندگی، تغذیه و فعالیت خود را بر اصول بهداشت و سلامت تنظیم کنید.


با دیابت آشنا شویم :

 

دیابت (بیماری قند) در اثر بالا بودن قند خون, به علت عدم کارایی یا کاهش عملکرد لوزالمعده (پانکراس) به وجود می آید. در این حالت انسولین کافی برای ورود گلوکز به سلول ها وجود نداشته، لذا موجب افزایش قند خون و عوارض آن میشود. عمده بیماران دیابتی در قرار می گیرند که درمان آنها متفاوت است.

عوارض ناشی از دیابت میتواند کلیه ها , چشم ها , قلب و اعصاب محیطی را درگیر نماید که در صورت عدم کنترل آن در دراز مدت میتواند موجب ناتوانی یا مرگ بیمار شود. خطر عوارض چشمی دیابت در صورتی که به خوبی کنترل نشود، افزایش می یابد و اختلالات متابولیک ناشی از آن رگ های خونی کوچک را درگیر نموده و باعث بروز آسیب در چشم می شود. فاکتورهای مهم در بروز عوارض دیابت، طول مدت زمان ابتلا به بیماری دیابت و نحوه کنترل آن هستند.

مهم ترین عارضه چشمی دیابت که یکی از علل شایع نابینايی نیز هست، گرفتاری شبکیه است که به آن رتینوپاتی دیابتی گفته می شود. خوشبختانه کنترل دقیق و خوب دیابت و فشار خون باعث به تعویق افتادن رتینوپاتی و دیگر عوارض دیابت میشود. آب مروارید، فلج عضلات چشمی و گرفتاری عصب بینایی از عوارض دیگر دیابت در چشم هستند.

درگیری شبکیه در دیابت یا همان رتینو پاتی دیابتی مراحل و شدت مختلفی دارد. در حالت اولیه و خفیف ممکن است درمعاینه هیچگونه درگیری مشهود نباشد (هرچند امروزه با استفاده از دستگاه های تصویر برداری و آنژیوگرافی پیشرفته می توان عوارض چشمی دیابت را در مراحل ابتدايی هم تشخیص داد). تشخیص زودرس، معاینات دوره ای و پیشگیری و درمان مناسب میتواند از پیشرفت رتینوپاتی و نابینایی جلوگیری کند. در صورت عدم تشخیص و عدم پیگیری، ممکن است عوارض شدید چشمی ایجاد شود. این عوارض عبارتند از ایجاد عروق شکننده و غیر ضروری، خونریزی، جدا شدگی و در نهایت تخریب شبکیه؛ به این مرحله، رتینوپاتی پرولیفراتیو اطلاق می شود که درمان آن دشوار است.

امروزه با کنترل دقیق دیابت و تنظیم قند خون با استفاده از انسولین تزریقی ، داروهای خوراکی جدید و یا استفاده از دستگاه های پمپ انسولین که این ماده را به صورت خودکار با برنامه تنظیم شده تزریق می نماید عوارض چشمی به نحو چشمگیری کاهش یافته است. در صورت بروز عوارض چشمی، امروزه از لیزر شبکیه برای از بین بردن عروق نابجا و یا تزریق داروهایی مانند آواستین داخل زجاجیه استفاده می شود که نقش مهمی در کنترل و پیشرفت عوارض چشمی دارند. در مراحل بسیار پیشرفته عمل جراحی و برداشتن لایه های اضافی روی شبکیه و درمان جدا شدگی شبکیه راه حل نجات بینایی بیمار 50 درصد می باشد .

هرچند امروزه این اقدامات درمانی پیشرفت زیادی نموده اند ولی هنوز کنترل دقیق و منظم قند خون در ساعات مختلف روز اعم از (صبح – ظهر – عصر - شب) بهترین و راحت ترین روش در پیشگیری از عوارض چشمی وسایر عوارض دیابت است.

تصاویری از عوارض چشمی دیابت :

 


شما نیز ممکن است دیابت و حتی عوارض چشمی آن را داشته باشید ولی از وجود این دشمن مخفی آگاه نباشید، لذا هرچه زودتر جهت اندازه گیری قند خون و معاینه چشم به مراکز ذی صلاح مراجعه نمایید.

مجتمع چشم پزشکی پارسیان

شامل: مرکز جراحی چشم پارسیان و درمانگاه تخصصی و فوق تخصصی چشم پزشکی زاینده رود

با بهره گیری از امکانات تشخیصی و درمانی ویژه و پزشکان متخصص و فوق تخصص مجرب در زمینه تشخیص و درمان عوارض چشمی بیماران مبتلا به دیابت، در خدمت همشهریان و هموطنان گرامی می باشد. انجام کلیه خدمات تشخیصی و درمانی چشم شامل جراحی های لیزیک، آب مروارید، شبکیه، گلوکوم، جراحی های زیبایی و انحراف چشم