پی آر کی ( PRK) و ترانس (Trans-PRK)

PRK و ترانس

اعمال فوق برای اصلاح عیوب انکساری چشم نظیر

نزدیک بینی ، دوربینی و آستیگماتیسم به کار می روند . این اعمال بر روی قرنیه چشم انجام  شده و با تغییر شکلی که روی قرنیه ایجاد می کنند باعث فوکوس شدن و شفافیت تصویر در چشم می شوند. عمل دو مرحله دارد: در مرحله اول یک لایه نازک از سطح قرنیه بر داشته شده و در مرحله دوم با استفاده از یک دستگاه لیزر مخصوص که به آن لیزر اگزایمر  گفته می شود تغییرات دلخواه بر روی قرنیه ایجاد می شود . اگرچه مرحله دوم عمل، در همه تکنیک ها یکسان بوده و توسط لیزر اگزایمر انجام می گردد، ولی مرحله اول که مرحله آماده سازی قرنیه است با شیوه های مختلفی انجام می شود و نامگذاری این اعمال به لیزیک، پی-آر-ک و نظایر آن معمولا بر اساس مرحله اول صورت می گیرد .
اعمال پی-آر-ک ( PRK) و ترانس (Trans-PRK)، جزء اعمال سصحی محسوب می شوند، چرا که در این اعمال، در مرحله آماده سازی،  تنها لایه پوششی سطح قرنیه که ” اپی تلیوم ” نام  دارد برداشته می شده و در لایه عمقی تر قرنیه که استروما نامیده می شود برشی داده نمی شود،  بر خلاف لیزیک که در استروما برش و فلپ ایجدد می گردد.  لذا  از این جنبه، این اعمال امنیت بیشتری دارند. ولی این اعمال هم اشکالات مربوط به خود را دارند که در بخش های بعدی و در صفحه انتخاب نوع عمل ، به آنها اشاره شده است.
در شکل نمائی از قرنیه و لایه های آن و مرحله تابش و بر خورد اشعه لیزر به قرنیه حین عمل را مشاهده می نمائید.


پی-آر-ک (PRK)

اولین شیوه اصلاح بینایی با لیزر PRK می باشد و سابقه این عمل به بیش از ۲۰ سال می رسد .در ابتدا این نوع عمل در کلیه شماره ها انجام می شد؛ ولی بعدآ مشخص شد که درشماه های بالا، قرنیه بعضی افراد دچار کدورت می شود؛ لذا برای مدتی این عمل جای خود را به لیزیک داد. ولی امروزه به علت بهبود دستگاه ها و به کارگیری دارو های مخصوص در حین عمل، شانس کدورت قرنیه به حد اقل رسیده و به علت مزایای PRK، باز گشت مجددی به این تکنیک صورت گرفته است.
در این عمل  ابتدا لایه پوششی سطح قرنیه که ” اپی تلیوم ” نام دارد به صورت دستی برداشته شده و سپس اشعه لیزر به  قرنیه تابانده می شود و درخاتمه یک لنز پانسمانی برای تسریع ترمیم بر روی قرنیه گذاشته می شود. این لنز پس از چند روز بایستی خارج شود. پس از عمل ظرف چند روز مجددا  ” اپی تلیوم ” ترمیم شده و سطح قرنیه را  می پوشاند، ولی تغییر شکل قرنیه باقی می ماند. . از مزایای این عمل این است که برشی بر روی قرنیه ایجاد نمی شود، ضخامت قرنیه نیز کمتر برداشته می شود و در نتیجه استحکام  قرنیه کمتر دچار آسیب می شود. این عمل برای اکثر افراد به خصوص آن ها که قرنیه نازک دارند مناسب است. از اشکالات این شیوه این است که به علت تاخیر در ترمیم قرنیه ، بازگشت  بینایی بیمار کند بوده و چند روزی بیمار درد و ناراحتی چشم دارد. با این حال PRK را می توان از نظر امنیت برتر از سایر اعمال قلمداد کرد.


پی-آر-ک ترانس (Trans-PRK)

ترانس  PRK مشابهت زیادی با PRK معمول دارد و همه مزایای PRK را نیز دارا می باشد،  و لی بر خلاف PRK ، اپیتلیوم قرنیه نیز به جای دست، با لیزر برداشته می شود و این عمل یک عمل تمام لیزری می باشد. لیزر اگزایمر ابتدا لایه سطحی  قرنیه (اپی تلیوم) را برداشته سپس بر روی قرنیه تراش لازم را ایجاد می کند. لذا لایه برداری با دقت بیشتر و با کمترین مقدار انجام می شود. مزیت آن نسبت به PRK معمول این است که ترمیم سریع تر اتفاق می افتد و ممکن است درد و ناراحتی بعد از عمل نیز کمتر باشد. متأسفانه این عمل در شماره های خیلی پایین قابل انجام نمی باشد.

این عمل در حال حاضر تنها با برند دستگاه موجود در کلینیک پارسیان قابل انجام است و این مرکز مفتخر است برای اولین بار این عمل را به صورت گسترده در دسترس مراجعین گرامی قرار داده و از این نظر در سطح کشور و حتی در سطح دنیا دارای رکورد می باشد.


لازک و اپی لیزیک

این دو روش شبیه به PRK هستند و تنها تفاوت جزئی با یکدیگر دارند . در لازک اپی تلیوم قرنیه با کمک الکل رقیق شده برداشته می شود و در اپی لیزیک این کار با دستگاهی که شبیه میکروکراتوم است انجام می شود . تفاوت این دو شیوه با PRK در این است که اپی تلیوم در این شیوه مجددا به محل خود بازگردانده می شود در صورتی که در PRK اپی تلیوم برداشته شده ، دیگر استفاده نمی شود و به تدریج لایه جدید جایگزین آن می شود . در ابتدا تصور می شد لازک و اپی لیزیک نسبت به PRK ارجحیت دارند، ولی تجربه و مطالعه ما عکس این تصور را نشان داد. بر اساس سایر مطالعات نیز با گذشت زمان مشخص شد که سرعت ترمیم و نتایج بینایی این سه روش تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. لذا ما دیگر از این دو شیوه استفاده نمی کنیم و پی-آر-ک و شیوه پیشرفته تر ترانس را ترجیح می دهیم.

دیدگاه خود را بنویسید